Grupul Iașul Iubește Teii


Format în februarie 2013 ca o reacție spontană a societății civile la decizia Primăriei de a tăia teii de pe o porțiune a axei culturale a orașului, grupul nostru se concentrează pe transformarea acestei reacții firești în focalizarea pe soluții constructive, găsite prin dialog onest și colaborare. Considerăm că singura acțiune care ar putea îndrepta prejudiciul adus comunității este replantarea teilor.
Între timp, ‘Iaşul Iubeste Teii’ a devenit un simbol de conștiință civică, de implicare directă, informată și responsabilă, şi de speranţă într-un viitor mai bun.


Dincolo de replantarea teilor, grupul Iașul Iubește Teii:

  • dorește recunoașterea și promovarea valorilor emblematice ale orașului;
  • încurajează atitudinea civică activă și verticală;
  • urmărește crearea unei platforme de dialog real și constructiv între cetățeni și administrație.

Placeholder

Este mult mai ușor să distrugi decât să construiești. De aceea Iașul Iubește Teii are nevoie de energia cât mai multor oameni pentru a face posibil proiectul replantării teilor pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Iaşul are nevoie de

Acțiunile noastre au fost realizate în colaborare cu Grupul Academic din Iaşi, Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu” din Iaşi şi Centrul de Resurse pentru participare publică (Bucureşti). Dintre cele mai importante rezultate ale campaniilor noastre comune, amintim:

Manifestaţii publice

Din februarie 2013, Iașul Iubește Teii şi colaboratorii săi au determinat opinia publică, comunitatea locală și cea din mediile online să îşi exprime public, paşnic şi democratic punctul de vedere cu privire la tăierea teilor.



Acțiuni în instanță

Am contestat în instanță refuzul Primăriei Iaşi de a răspunde unei solicitări de informaţii de interes public şi am câştigat.
Am contestat în instanţă marcarea ilegală a celor peste 500 de arbori de pe dealul Copou, care urmau să aibă aceeași soartă cu cei din centrul orașului. Cei 500 de arbori au fost salvaţi.


Acțiuni directe către Administrație

În urma numeroaselor contestări, rapoarte şi expertize, am reuşit să salvăm singurul parc central cel din faţa Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”, care urma să fie distrus în vederea realizării unei parcări subterane.

Implicarea noastră a fost premiată şi recunoscută


Premiul pentru IMPACT şi Premiul II la secţiunea Comportament civic şi participare publică în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Galei Societăţii Civile.

Placeholder

Premiul “EROII CeRe” la Gala Premiilor Participarii Publice

Placeholder

Premiul special pentru Excelenţă Civică în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Galei tinerelor valori

Placeholder